Чували ли сте за горски слез и живовляк? А какво знаете за тях?

Ако живеете в къща с двор знаете колко грижи иска. Това е второто ми лято, което ще прекарам у дома. След много лета прекарани на компютъра в офиса от 9 до 19 ч. сега изживявам сбъднатата си мечта…Тогава градината ми беше последна грижа – просто нямаше кога и как да стигна и до нея. Имах дете, домашни задължения и голяма нужда от почивка.

Сега положението е различно. Прекарвам много време у дома и това ми позволява да обърна повече внимание на двора. Прави ми впечатление, че всяка година имаме различни плевели, с които се борим. Тази година най-много ме мъчат две растения, които на всичко отгоре хич не са лесни за отстраняване.

На мъжът ми му хрумна идеята да провери все пак в интернет как се казват те…И се оказа, че са много полезни растения, а аз упорито ги отстранявам при всеки удобен случай. Да опознаем всички растения изисква много време, но определено си струва. Най-вече ако така или иначе са навсякъде около нас…

Представям ви две подценени от мен растения с редица ползи за здравето:

1. Горски слез

Слезът има противовъзпалително и отхрачващо действие. Съдържа каротин, танин, минерални соли, витамини А, В, С, Е, инулин, флавоноиди, захари, етерични масла, калций, магнезий, цинк, селен, калий. Притежава бактерицидни свойства, благодарение на които стимулира имунната система. Горският слез има противовъзпалителен и противооточен ефект – може да се използва локално под формата на компрес, лапи или етерично масло. Действа отхрачващо, почистващо и успокояващо на дихателните пътища при възпаления. Също така билката има успокояващо действие, помага при главоболие, може да се използва за подобряване на качеството на съня. Помага също за бързо заздравяване на рани.

 • Листата на слеза могат да се консумират като бърз „антидот“ при изгаряния и раздразнение на храносмилателния тракт, в резултат на поглъщане на опасни вещества.

Чай от горски слез

Цветчетата на билката са част от състава на много чайове, предназначени за облекчаване на кашлица. Споменава се също, че чай от слез помага и за продуциране на по-голямо количество кърма.

При хранителни проблеми, свързани с моториката на червата, също помага чай от билката.

Етерично масло от слез

За релаксация на тялото и ума, както и за по-добър сън, ще помогне етеричното масло от слез.

2. Широколист живовляк

Живовлякът има редица ползи за нашето здраве. Благодарение на съдържащия се в него алантоин, растението действа благотворно на кожата. Част от свойствата му са:

 • противовъзпалително
 • антибактериално
 • противомикробно
 • регенеративно
 • аналгетично
 • кръвосъсирващо
 • епитализиращо
 • имуномодулиращо
 • антибиотично
 • антиоксидантно
 • Нещо интересно, което е хубаво да знаем – живовлякът може да се използва като антидот при ухапванe от змии.

Отвара от корените на живовляка се използва като съпътстваща лечението на широк спектър оплаквания – диария, гастрит, пептична язва, синдром на раздразнените черва, синузит, кашлица, астма, сенна хрема…Безопасно и ефективно лекува кървене – бързо спира притока на кръв. Затоплените листа се използват като мокра превръзка при рани, отнемат температурата от мястото, помагат при извличането на тръни.

Семената на живовляка съдържат 30% клей, който набъбва в червата, действа слабително и успокоява раздразнените мембрани. Използват се и при лечението на чревни паразитози.

Чай от билката може да успокои болка в ухото. Не е препоръчителна употребата му обаче при пукнато тъпанче.

Има какво още да се каже, но статията ще стане много дълга. И двете растения имат приложение и в кулинарията. Мисля да опитам салата с листа от живовляк 🙂

 • Подбрах и споделям тази информация с вас, ако ви е харесала и смятате, че е полезна ще се радвам да я споделите с приятелите си!
Valia
Публикувано от
Valia

Оптимист, реалист или мечтател? Мисля, че съчетавам успешно в себе си и трите. Вярвам, че ние определяме качеството си на живот с решенията, които вземаме. Моето решение е да се уча непрекъснато, да бъда с отворено съзнание и да се наслаждавам на това, което ще се случва! Като майка, съпруга, мрежовик и човек стартирал кариерната си промяна ще споделям с вас пътя, наблюденията и опита си! Ще се радвам да съм полезна!