Ето това е описанието за алое в Уикипедия:

„Растение с дебели и сочни листа, от което се извлича горчива смола. Използва се сгъстения сок от листата му. Сокът от пресните листа се използва за стимулиране на заздравяването на раните при изгаряне, след рентгеново облъчване и др. Притежава силно противомикробно действие.“

Алоето е едно от многото полезни растения, които човечеството познава! На какво обаче дължим неговата популярност и присъствието му в ред продукти? Може би на множеството му качества, които могат да бъдат от полза в редица случаи – от най-баналната му външна употреба при наранена и раздразнена кожа до имуномодулиращите му качества и ролята му на суперхрана!

Понеже искам да запазя интереса ви и да не ви отегчавам, ще разкажа накратко за АЛОЕТО, въпреки че за него може да се говори много!
Алоето предлага богат коктейл от хранителни вещества, чието комбинирано действие и баланс имат още по-мощен съвместен ефект. Това е така, защото те взаимно подпомагат действието си – ефект, известен като синергизъм. Алое вера има и адаптогенни свойства, т.е. то е вещество, подсилващо общата устойчивост на организма към вредни влияния като инфекции и стрес.

Благодарение на хранителните си и антиоксидантни качества, алоето на първо място допринася за естествената защита на епителните тъкани от вредни въздействия, а когато са наранени – подпомага заздравяването. Епителът е анатомичен термин със следната дефиниция:

„Епителът е тъкан, която покрива повърхности или кухини и също така извършва различни отделителни, транспортни и регулиращи функции.”

Най-голямата епителна тъкан е нашата кожа, но към нея трябва да добавим и лигавицата на червата, на бронхиалните тръби и на половите органи. Затова не е изненадващо, че алоето действа еднакво добре както на кожата, така и на възпаления стомах или на астмата.

Естественото противовъзпалително и антимикробно действие на съставките му допринасят за развитието на клетките и така подпомагат процеса на заздравяване. Алое вера балансира организма, поради което е от полза и на здрави хора, за да се чувстват по-скокойни и енергични.

Алое вера съдържа над 75 съставки, които могат да бъдат разделени в следните категории:

 • Витамини

  Разнообразието от витамини в алоето е голямо, но най-важните са антиоксидантите С и Е, както и бета каротина, който организмът преработва във витамин А. Алое вера е и едно от малкото растения в света, източник на витамин В12.

 • Минерали

  Сред тях са магнезий, манган, цинк, мед, хром, калций, натрий, калий и желязо.

 • Аминокиселини

  Човешкият организъм се нуждае от 22 аминокиселини, от които се изграждат протеините. Алоето предлага 20 от тях. Но още по-съществено е, че в то съдържа седем от осемте незаменими аминокиселини, без които организмът не може, но не произвежда сам и трябва да приема с храната.

 • Захари

  Сред тях са важни дълговерижни полизахариди, които укрепват имунната система.

 • Ензими

  Липази и протеази, които разграждат храната и допринасят за храносмилането, както и карбоксипептидаза – ензим, свързан с възпалителните процеси.

 • Растителни стероли

  Трите основни вида имат мощни противовъзпалителни свойства.

 • Лигнин

  Дървесинно вещество, което дава на алоето невероятното му свойство да прониква дълбоко в кожата.

 • Сапонини

  Естествени производни на сапуна със силно антимикробно действие, които ефективно се справят с бактерии, гъбички и дрожди, като тези от рода Candida.

 • Антрахинони

  Най-важни от тях са алоин и емодин, а всички заедно са силни обезболяващи и е доказано, че притежават антибактериални и антивирусни свойства. В чистата си форма имат и силно разхлабващо действие.

 • Салицилова киселина

  Съединение, подобното на аспирин с противовъзпалително действие и спомагащо за разграждане на мъртви тъкани.