Обичате ли животни?

Аз обичам животните. Никога не съм разбирала насилието над тях. И смятам за несправедливо да им причиняваме болка, тествайки лекарства, козметика, почистващи препарати и какво ли не още върху тях. Продуктите на нашата компания имат множество сертификати за качество. Сертификатът Скачащо зайче е този, за който ще разкажа в статията. Особено се гордея с него, защото той демонстрира философията на компанията – да правим нещата, както трябва! Повече за сертификатите тук.

Какво означава Скачащото зайче?

Сертификатът гарантира, че нашите продукти, както и суровините, от които са приготвени, не са тествани върху животни. Хубавото на нашето време е възможността за избор – можеш да избереш къде и как да живееш, как да се отнасяш към природата, как да се храниш…Разполагаме с информация и стоки и услуги за всеки. Можем да пием аналгин, когато ни боли глава, можем да използваме етерични масла или да приемаме хомеопатичен препарат. Ако решим можем и на акупунктура да отидем.

Вивисекцията – наука или варварство?

„Това, което е аморално, не може да бъде научно правилно. Да се търси собствена изгода за сметка на друг, който чувства, означава отричане от самата хуманност.“
(Д-р А. Кингфорд, създател на Британското общество против вивисекцията)

Вивисекцията е жесток, антихуманен метод, който освен всичко не е ефективен. Животните се подлагат на неописуеми физически и психологически страдания. Не мога да ги изброя, защото сърцето ми се свива. Ще спомена само няколко, за да добиете представа: хирургическо отстраняване на очите, чупене на костите, поставяне при температура, близка до точката на замръзване, вдишване на цигарен дим…Както се казва в цитата по-горе – няма научно постижение, което да оправдае тези варварски подходи.

Колко ефективно е тестването върху животни?

За да се озоват на рафтовете в аптеките, лекарствените препарати се тестват върху животни 10 – 15 г. 80% от препаратите се бракуват в стадия на клиничните изпитания. Въпреки това се оказва, че съвременната медицина е създала 150 препарата, преминали успешно тестовете върху животни…и оказали се опасни за човека. Ефективно ли е? Оправдано ли е? Добавям, че резултатите при животни не могат да са съпоставими с очакваните резултати при човека. Това е така заради разликите във физиологичните и анатомичните особености, както и в скоростта и характера на метаболитните процеси. Мисля, че отговорът на горните въпроси става излишен!

Как се тестват козметични продукти върху животните?

Шампоани, балсами, лосиони, спирали…За да достигнат до хората много от тези продукти причиняват ужасни неща на животните. Тестват се дразненията им върху кожата и очите. Също така животните са принудени да поглъщат големи дози от тестваната субстанция, за да се определи при какво количество настъпват изменения в поведението и смърт. Висока цена за коса с повече обем, не мислите ли? Списък с компаниите, които тестват върху животни можете да видите тук.

Какво можем да направим?

Можем да четем етикетите и да избираме продукти, които не се тестват върху животни.

Можем да участваме в кампании срещу насилието над животни.

Можем да подписваме петиции.

Можем да информираме другите за тестването върху животни и защо то е ненужно и жестоко.

  • За прекрасната илюстрация към статията искам да благодаря специално на Адриана Христова. Повече за нея на instagram.com/adrhristov/

 

 

 

 

Valia
Публикувано от
Valia

Оптимист, реалист или мечтател? Мисля, че съчетавам успешно в себе си и трите. Вярвам, че ние определяме качеството си на живот с решенията, които вземаме. Моето решение е да се уча непрекъснато, да бъда с отворено съзнание и да се наслаждавам на това, което ще се случва! Като майка, съпруга, мрежовик и човек стартирал кариерната си промяна ще споделям с вас пътя, наблюденията и опита си! Ще се радвам да съм полезна!