Знаете ли колко важна храна са морковите? А че техните листа също са изключително полезна храна? Честно казано, аз отскоро имам тази информация. Странно, че толкова време тази част от растението е пренебрегвана за сметка на по-известната му част – коренът.

Морковите са много полезни

Ето нещо, което вече всички знаем – морковите са полезни. Те са богати на фибри, вит. А, манган, магнезий, калий, калций, фосфор и фолиева киселина. Имат редица ползи за човешкото здраве, като например:

  • детоксикират тялото;
  • имат антиоксидантни свойства;
  • регулират работата на храносмилателната система;
  • поддържат здравето на кожата;
  • имат противовирусни и противопаразитни свойства;
  • подобряват зрението;
  • нискокалорични са – подходящи са по време на режими.

Оказва се, че не по-малко ползи имат листата. Аз ги опитах наскоро за първи път и останах впечатлена от вкуса им. Само да вметна – ако решите да опитате, търсете листа, които не са третирани с препарати. Най-добре да са домашни.

Листата на морковите са полезни също

Говорили сме си за хлорофила, той се съдържа в зелените храни и е от изключителна важност за човешкия организъм. Той съдържа мощни фитонутриенти и пази клетките здрави. Знаете, че хлорофилът разпознава и унищожава клетките с изменена клетъчна обвивка. Също така подпомага оптималната функция на бъбреците и почиства от токсини дебелото черво. Известно е, че организъм, обременен с големи количества токсини, не усвоява качествено полезните вещества от храните.

Калий и антиоксиданти

Листата на морковите осигуряват добро здраве на сърцето. Заради съдържащия се калий регулират кръвното налягане, а антиоксидантите се борят със свободните радикали.

Витамин К и магнезий

Комбинацията от магнезий и вит. К се бори с остеопорозата. За щастие, наличността им в листата на морковите е значителна. Магнезият спомага за тонизиране, свиване и отпускане на мускулите, а вит. К увеличава костната плътност.

Витамин А и доброто зрение

Съдържащият се в листата на морковите вит. А е много полезен за мускулите на очите. Един от факторите за изчерпване на този важен витамин е излагането на слънце. Важен е също така за здравете на кожата и лигавиците.

Как да ги консумираме?

Като всяка прясна храна и тези листа предполагат експериментиране. Листата на морковите се използват в супи и зеленчукови ястия, като съставка на смутита и салати, като песто.

  • Подбрах и споделям тази информация с вас, ако ви е харесала и смятате, че е полезна ще се радвам да я споделите с приятелите си!
Valia
Публикувано от
Valia

Оптимист, реалист или мечтател? Мисля, че съчетавам успешно в себе си и трите. Вярвам, че ние определяме качеството си на живот с решенията, които вземаме. Моето решение е да се уча непрекъснато, да бъда с отворено съзнание и да се наслаждавам на това, което ще се случва! Като майка, съпруга, мрежовик и човек стартирал кариерната си промяна ще споделям с вас пътя, наблюденията и опита си! Ще се радвам да съм полезна!