Наталия Грейс е талантлив психолог от Санкт Петербург, която в книгата си „Законите на Грейс“ формулира редица модели, които могат да помогнат на тези, които се стремят към мъдрост. Попаднах на нея скоро и ми допадна достъпния й език – с прости думи обяснява важни житейски принципи. Подбрала съм 7 такива закона, а ако темата ви се стори интересна винаги можете да откриете и още. Понеже започнах да се интересувам от личностно развитие след срещата ми с Форевър, откривам много общо между тези закони и нашия бизнес. Защото тази свободна професия е много повече от възможност за доход – тя е начин на мислене.

1. Законът за екипната работа

Два коня, впрегнати заедно, могат да носят 15 тона, но сам всеки може да носи само три. Не се опитвайте да се борите сами. Работете с някой друг и ще бъдете по-ефективни от това да носите бремето на живота сами.

2. По-добре рано, отколкото късно

Това важи за абсолютно всичко. Например, ако държите реч, завършете я, преди хората да се отегчат.

Гьоте е казал: „Тайната на скуката е да казваш всичко.“

Отивате на среща – кажете довиждане  малко по-рано от партньорът ви. Когато сте на гости си тръгнете преди хората да се уморят от вас.

3. Законът на точното време

Определянето на срок за всяка работа увеличава вероятността тя да се свърши. Едно е да кажеш – „Ще се чуем по-късно“, друго – „Ще ви се обадя утре в десет сутринта“. Във втория случай е много по-вероятно да се обадите.

4. Законът за илюзията за идеалните условия

Нещата в живота ви никога няма да са перфектни, и никога няма да дойде идеалното време да направите нещо. Същевременно е глупаво да се отрича, че има благоприятни условия, макар че рядко се случва някой да е толкова мъдър, че да се възползва от тях. Това е отчасти защото възможностите са скрити под прикритието на проблеми, които трябва да бъдат решени.

5. Законът на влиянието

Всекидневно сме заобиколени от различни типове хора. Околната среда, в която се намираме, оказва влияние върху личността ни, върху това какви ще станем. В медицината съществува понятие наречено норма на реакция. Очевидно е, че едни могат да бъдат слаби, докато други по-пълни. Но дори и в рамките на концепцията за пълнота можеш да бъдеш закръглен или да си дебел и отпуснат. Околната среда ни влияе много, докато ние на нея почти не.

Ето два примера. Вероятността да сте с наднормено тегло е по-голяма, ако сте заобиколени от хора със същия проблем или които не се хранят здравословно. Ако сте заобиколени от личности, които са все негативно настроени, вероятността и вие да се превърнете в отрицателно мислещ човек е голяма.

6. Законът за неизбежната загуба

Човек прави грешки. Няма как. Ето защо загубите са неизбежни. Загубите са неизбежни, дами и господа! Знаейки това, не трябва да си позволяваме да скърбим твърде много. Можем да повлияем на много неща, но не на всички. Има общи закони на Вселената. Не можем да бъдем перфектни, и действията ни не могат да бъдат перфектни. Приемете неизбежността на загубите със смирение. Това може би е единственото, което може да направите.

7. Хората, които „не са ваш тип“

Ако не са „ваш тип хора“, рано или късно ще ви напуснат.

Valia
Публикувано от
Valia

Оптимист, реалист или мечтател? Мисля, че съчетавам успешно в себе си и трите. Вярвам, че ние определяме качеството си на живот с решенията, които вземаме. Моето решение е да се уча непрекъснато, да бъда с отворено съзнание и да се наслаждавам на това, което ще се случва! Като майка, съпруга, мрежовик и човек стартирал кариерната си промяна ще споделям с вас пътя, наблюденията и опита си! Ще се радвам да съм полезна!